Adresa: Str. 22 Decembrie 1989
Bl. 32, Sc.2, Ap,4
CRAIOVA, DOLJ

Tel/Fax: 0251-581 790
E-mail:
Web: www.5stars.ro

Program:
Luni    9:30  - 14:30
Marti  12:30  - 17:30
Miercuri    9:30  - 14:30
Joi  12:30  - 17:30
Vineri    9:30  - 14:30

Consultatie Online - eBook
Articole medicale
Cercetare Medicala
Boli medicale
Ecografie
Medicina de intreprindere
Diverse
Suplimente nutritive
Reglarea greutatii corporale
Sanatate stil de viata
Frumusete
Dezvoltare personala
Cercetare Medicala

inapoi la articole
Interventii terapeutice pentru pitiriazis rosea -recenzie sistematica

AUTORI

Chuh AAT, Dofitas BL, Comisel GG, Reveiz L, Sharma V, Garner SE, Chu F

 

NOTIUNI GENERALE

Pitiriazis Rozea este o afectiune eritemato-scuamoasa care afecteaza adulti tineri. Cei mai multi se vindeca spontan in 2 pana la 12 saptamani. Poate determina un prurit sever.

OBIECTIVE

Sa evidentiem cele mai eficiente interventii pentru Pitirizis Rozea.

STRATEGII DE CERCETARE

Am cautat studii in Registrul Special al Grupului de Dermatologie Cochrane, Registrul Central Cochrane de Trialuri Clinice Controlate, Medline (1966-2005), Embase (1976-2005), Biosis (1980-2002) si metaregistrul de Trialuri Controlate. Am verificat bibliografiile studiilor publicate si rezumatele lucrarilor de la conferintele importante de dermatologie, am avut corespondenta cu autorii trialurilor si am contactat industria farmaceutica.

CRITERII DE SELECTIE RECENZIA SISTEMATIZATA

Trialuri controlate randomizat care au evaluat interventii (tratamente) pentru Pitiriazis Rozea..

COLECTAREA DATELOR SI ANALIZA

Doi autori independenti au extract datele si au analizat calitatea datelor. Autorii trialurilor au fost contactati pentru a obtine datele care lipseau.

REZULTATE PRINCIPALE

Am introdus in studiu 3 trialuri controlate randomizat (RCT): un trial de o putere mai mica care compara efectele glycyrrhizinei administrat intravenos cu procaina administrata intravenos (23 pacienti), un trial de calitate medie ce compara cu betamethasone per os si asocierea (85 pacienti) si un trial de calitate buna ce compara efectele eritromicinei cu placebo in pitiriazis rozea.

Nu au fost diferente semnificative in rezolvarea pruritului, ca relatata de pacienti, la folosirea de: 4 mg dexchlorpheniramina per os, betamethasone 500 mcg per os si combinatia orala dintre betamethasone 250 mcg si 2 mg dexchlorpheniramina, dupa doua saptamani de tratament. Atat dexchlorpheniramina 4m per os cat si bethametasona 500 mg per os par sa fie mai eficiente in prurit decat asocierea dintre  250 mg betamethasone per os si 2 mg dexchlorpheniramina per os, ca relatate de medic. Din pacate aceste interventii nu au fost comparate cu placebo.

Eritromicina per os este mai eficienta decat placebo per os in ameliorarea pruritului dupa doua saptamani de tratament (RR 13.99; 95% CI 1.91 to 88.64). Eritromicina per os este mai eficienta in reducerea eritemului decat placebo per os (diferenta de de 3.95 puncte, 95% CI 3.37 to 4.53).

Nu s-au raportat reactii adverse serioase la interventiile folosite. Doi din 17 participanti care au primit eritromicina si unu din 17 participanti tratati cu placebo au raportat disconfort gastrointestinal

CONCLUZII

Nu exista dovezi semnificative statistic pentru eficienta celor mai multe tratamente in pitiriazis rozea. Sunt necesare cercetari pentru viitor.

Eritromicina per os pare eficienta in tratamentul pruritului si in reducerea eritemului. Aceasta pare bine tolerata. Dar folosirea de rutina a eritromicinei in pitiriazis rozea nu este inca recomandata curent.Home | Personal | Servicii | Informatii | Cercetare medicala | Intreaba Medicul